• Blog
  • Moja preporuka: Pročitajte novi roman Nikole Malovića

Moja preporuka: Pročitajte novi roman Nikole Malovića

Galeb koji se smeje

 

Novi roman Nikole Malovića Galeb koji se smeje, Кnjiga komerc, Beograd 2019, nedavno se pojavio na Sajmu knjiga.

To zaista jeste roman za decu i odrasle. Jasnim, jezgrovitim i slikovitim rečima autor je uspeo da ispriča aktuelnu priču o Bokokotorskom zalivu i sudbini ljudi u njemu. Mladim čitaocima će biti lako da shvate alegoriju. Vešta ruka Nikole Malovića provešće svakog kroz istoriju, prirodu i geografiju Boke Кotorske.

 

Porodica galeba Simona i galebice Ane primer je skladnog i nežnog odnosa roditelja i dece, vaspitanja koje ne sputava, već podržava i na pravi način priprema svoj podmladak za samostalan život. Motivi porodične ljubavi, prijateljstva, smeha, sreće, osvajanja znanja i slobode suprotstavljeni su korupciji, nelegalnom sticanju profita, sebičluku, bahatosti, surovom uništavanju prirodnih dobara, podaničkom mentalitetu, prihvatanju tuđih interesa i vrednosti jeftinim podmićivanjem, lažima i nebrizi za svoj rod i zavičaj. Rad kao vrhunska vrednost i zadovoljstvo suprotstavljeni su neradu i lenjosti. Motivi fikcije vešto su isprepleteni i doprinose dinamici i zbližavanju sa autorom.

 

Dopadaju mi se bokeški izrazi bez kojih priča ne bi bila dovoljno autentična. I to što nas autor upoznaje sa podvodnim svetom riba, rakova i školjki. I sa endemskom vrstom puževa. I sve to prate divne fotografije, izuzetna oprema knjige, plavo-bele korice (asocijacija na mornarsku majicu) sa galebovima sa žutim kljunovima, ćirilična slova sa dobro izabranom veličinom i proredom.
Autor je o svemu brinuo. Iza svega stoji vrhunska posvećenost i profesionalnost.

 

Za mene, kojoj je Boka Кotorska drugi zavičaj, sati provedeni u čitanju Galeba koji se smeje, bili su divni!

Svetlana Gradinac

Podeli
Pozovite nas!