• Blog
  • Naše aktivnosti u susret Vaskrsu

Naše aktivnosti u susret Vaskrsu

blog21

 

Vaskrs je, pored Božića, najveći i najradosniji hrišćanskih praznik. Vaskrs označava dan Hristovog vaskrsnuća i praznuje se prve nedelje posle punog meseca nakon prolećne ravnodnevnice. Ove godine proslavaljamo Vaskrs u malo drugačijem maniru. Naše nastavnice građanskog vaspitanja i veronauke, Ljilja i Aleksandra, pripremile su prigodan materijal za praznike:

 

korpa1korpa2korpa3korpa4

 

 

 

 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Da li ste znali da u mnogim kulturama, jaja simbolizuju novi život, plodnost i ponovno rađanje? Zbog svog oblika, koriste se i kao simbol Zemlje i naše veze sa prirodom. ⯑ EPA ekipa je spremna za Uskrs, a vi? ⯑⯑⯑ #uskrsnjajaja #uskrs #zanimljivosti #dalisteznali

Објава коју дели EPA glas (@epa_glas) дана

 

Na grupnim četovima odeljenjskih starešina i učenika je u toku razmena fotografija ofarbanih i dekorisanih jaja. Oduševljeni smo kreativnošću svih učenika i njihovih roditelja! Ovo su fotografije učenika prvog razreda:

 

uskrs 2uskrs 4
uskrs 3uskrs 5

 

 

I za kraj nam je nastavnica retorike i urednica našeg časopisa EPA glas, Svetlana Gradinac, pojasnila kako se pravilno čestita Vaskrs:

Nepravilno: Hristos vaskrs! ili Hristos voskrse!
Pravilno: Hristos vaskrse! ili Hristos voskrese!
Reč Uskrs pripada narodnom jeziku, u kojem je veoma davno početno U dobijeno od starog početnog V. Danas se ravnopravno koristi i Vaskrs (staro srpsko književno i crkveno), pa tako i čestitanje Hristos vaskrse! na koji odgovaramo Vaistinu vaskrse! ili Hristos voskrese! Na koji odgovaramo Vaistinu voskrese! Pogrešno je smatrati da je Uskrs kroatizam i da ga nije pravilno koristiti u našem jeziku. Setite se pesme „Na Uskrs sam se rodila“. U nekim krajevima taj praznik se zove još i Veligdan. Ako nekome čestitamo uskršnje praznike, onda uskršnje pišemo malim slovom.
 

Srećni vam uskršnji praznici! Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse! Srećan Uskrs!

 

 

Podeli
Pozovite nas!