Najnovija vest
Dodeljena treća nagrada na republičkom konkursu za najbolji srednjoškolski časopis našem Ekološkom EPA glasu PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
četvrtak, 22 januar 2015 22:37

Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Zadužbina Miloša Crnjanskog i Društvo za srpski jezik i književnost Srbije dodelili su 15. januara 2015. treću nagradu našem časopisu EKOLOŠKI EPA GLAS koji je izašao prošle školske godine, a bio je rezultat projekta Branim svoje pravo na zdrav život i životnu sredinu.

Svečanosti dodele republičkih nagrada u Sali heroja na Filološkom fakultetu pisustvovali su Mirko Sarić, direktor naše škole, Nevena Sarić Pavlović, pomoćnik direktora, profesori Svetlana Gradinac i Dragana Stamenkov Ilijić, kao i učesnici i partneri u prošlogodišnjem ekološkom projektu Marijana Petrović iz Mladih istraživača Beograda i Vesna Krnjajić iz Dečjeg kulturnog centra. Nagradu i diplomu je u ime redakcije primila profesorka Svetlana Gradinac.

S.G.

Poslednje ažurirano četvrtak, 22 januar 2015 23:13
 
NAŠE PROFESORKE NA TV KOPERNIKUS PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
četvrtak, 15 januar 2015 20:08

Naše profesorke Svetlana Gradinac i Jelena Jakšić gostovale su u programu TV Kopernikus u emisiji Kafenisanje po pozivu novinarke Dijane Đorđević. Tema razgovora bili su uspešno realizovani programi u proteklom periodu u našoj školi. Dijana Đorđević je sa profesorkom Svetlanom razgovarala o našem časopisu EPA glas i posebno o nagrađenom Ekološkom EPA glasu, kao i o takmičnjenju naših učenika u besedništvu i o aktivnostima koje će se dešavati u narednom periodu. Profesorka istorije Jelena Jakšić govorila je o uspešno realizovanim javnim časovima istorije na Kalemegdanu, u Ulici Mihaila Petrovića Alasa, na Novom groblju i na Groblju Oslobodiocima Beograda u kojima su aktivno učestvovali naši učenici. Kafenisanje sa ova dva priloga emitovano je na TV Kopernikus u ponedeljak, 12. januara 2015. u jutarnjikm časovima.

S. G.

 
MATINE U KONAKU KNEGINJE LJUBICE PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
utorak, 13 januar 2015 21:25

Matine u muzeju verovatno podseća na obilazak Konaka i polusanjivo praćenje kustosa koji se trudi da publiku upozna sa biografijom kneginje Ljubice i kneza Miloša kao i životom u Srbiji u prvoj polovini 19. veka.

Za većinu učenika ova poseta ostaće upamćena. Prvi razlog je uživanje u monodrami kustoskinje, a ovom prilikom i glumice, Nataše Popovske, koja je uspela da nas odvede u 19. vek i upozna nas sa životom i likom kneginje Ljubice. U razgovoru koji smo vodili nakon predstave, bili smo u nedoumici kako da se obratimo Nataši, odevenoj u kostim kneginje Ljubice, koja je tako verno govorila o svom, odnosno o životu kneginje Ljubice.

Drugi razlog, po kom ćemo upamtiti predstavu „Na kafi kod kneginje Ljubice“ je ukus jutarnje kafe poslužene u fildžanima i ratluka koji nas i drugim čulima vraćaju u daleku prošlost. Za većinu učenika prvog razreda ovo je bila prva popijena kafa, koju će upamtiti i po dobrom i nesvakidašnjem društvu.

J. J.

 
ELEKTRONSKO NASILJE PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
utorak, 13 januar 2015 21:25

Inspektori Šestog odeljenja Policijske uprave za Grad Beograd posetili su našu školu 1. decembra 2014. Inspektori ovog odeljenja bave se maloletničkom delinkvencijom , promenama u ponašanju koja se javljaju kod maloletnika i njenim posledicama. Naročita pažnja posvećuje se svim oblicima prevencije, radionicama i predavanjima koja bi smanjila broj delinkvenata i edukovala decu u zaštite od potencijalnih izazova.

Inspektorke su predstavile svim učenicima naše škole rad odeljenja i primere maloletničke delinkvencije kao i primere iz prakse koji najbolje oslikavaju situacije i probleme sa kojima se maloletnici danas suočavaju u Srbiji.

Prvu posetu su posvetili elektronskom nasilju, upotrebi računara i pametnih telefona, korišćenju društvenih mreža i njihovim zloupotrebama.

Saradnja škole i ovog odeljenja SUP-a nastaviće se i u drugom polugodištu, jer je cilj naše škole da što više edukuje učenike i spreči probleme i izazove čija su ciljna grupa tinejdžeri.

J. J.

 
RODITELJI U GOSTIMA PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
utorak, 13 januar 2015 21:22

Tribina profesionalne orijentacije

U četvrtak, 18.12.2014. u 13 časova, u sali Josif Pančić, naši gosti su bili roditelji naših učenika. Profesionalci u poslovima koje obavljaju, stručni i uspešni ljudi, sa učenicima trećeg i četvrtog razreda razgovarali su o profesionalnoj orijentaciji. Naši gosti su bili: pravnica Vera Kalaba koja radi u Zavodu za intelektualnu svojinu, pravnica Dušanka Gaćeša, zaštitnik prava građana, Ivan Mičić, ekonomista i vlasnik privatnog preduzeća za distribuciju filmova, Nebojša Kovačević, vlasnik privatnog preduzeća za prodaju medicinskog materijala, pravnica Nada Mihajlović, sudija, Darko Pejović, novinar, urednik dnevnog lista i Milan Manojlović, komercijalista u privatnom preduzeću. Roditelji su predstavili profesiju kojom se bave, približili učenicima prednosti i teškoće bavljenja tim pozivom, upoznali ih sa sposobnostima, znanjima i veštinama koje su neophodne za obavljanje određenih poslovnih zadataka. Gosti su ispričali kako su se opredelili baš za tu profesiju, na koji način su došli do posla, koliko su poslova do sada promenili i zašto, gde i kako pronalaze motivaciju za svoj poziv...Učenici su postavljali pitanja na koja su dobili iscrpne odgovore, čuli su nekoliko anegdota i zanimljivih priča o napornim danima na poslu i o načinima kako se rešavaju problemi. Na ovaj način su učenici stekli uvid o povezanosti teorije i prakse i neophodnosti stalnog učenja i usavršavanja u cilju samorazvoja i ostvarivanja što boljih profesionalnih rezultata.

Razgovor su pripremile i vodile učenice Ana Slavković i Nevena Šekularac.

Lj. P.

Poslednje ažurirano utorak, 13 januar 2015 21:23
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 37