Najnovija vest
Sastanak novinarsko-literarne sekcije PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
nedelja, 26 oktobar 2014 19:23

Novi sastanak novinarsko-literarne sekcije zakazujemo 11. novembra u 13 sati. Pozivamo sve stare i nove clanove da dodju i da ucestvuju u kreiranju naseg novog EPA glasa.

 
I NJIHOVA DELA SU BESMRTNA PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
utorak, 21 oktobar 2014 17:46

Na sedamdesetogodišnjicu oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobra 2014. godine, učenici prvog razreda u pratnji odeljenjskog starešine, nastavnika istorije, Jelene Jakšić i direktora škole, Mirka Sarića, posetili su Groblje Oslobodiocima Beograda i održali javni čas istorije. Tema javnog časa bili su događaji koji su obeležili istoriju Srba u dvadesetom veku sa akcentom na obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata i sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda.

Podsetili smo se stradanja srpskog naroda u Prvom svetskom ratu i najviše oktobarskih događaja iz 1944. godine, kada su udružene snage partizanskih jedinica i jedinica Crvene armije herojskom borbom oslobodile Beograd nakon 1287 dana okupacije. U žestokim borbama živote je dalo 2953 partizanska vojnika i 976 crvenoarmejaca.

Učenici su obišli groblje, susreli se sa učesnicima, oslobodiocima Beograda, kao i sa njihovim potomcima, koji su stigli iz svih krajeva bivših jugoslovenskih republika, položili ruže na spomen ploče poginulih vojnika i odali poštovanje i zahvalnost za trenutke mira i spokoja koje im je donela njihova nesebična borba od pre sedamdeset godina.

J. J.

Poslednje ažurirano utorak, 21 oktobar 2014 17:47
 
ISTORIJSKI PUTOKAZI NA NOVOM GROBLJU PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
ponedeljak, 20 oktobar 2014 10:17

U ponedeljak, 13. oktobra, nastavili smo da obilazimo spomenike u Beogradu povodom obeležavanja 100-godišnjice Prvog svetskog rata. Ovog puta posetili smo Novo groblje kao mesto na kojem se na najlepši način čuva kultura sećanja. Pored profesorke Jelene Jakšić, koja je bila naš glavni vodič, u otvorenom istorijskom času učestvovali su i Bojana Kisin, PR Novog groblja, direktor škole Mirko Sarić, Momčilo Mićić, rukovodilac PJ „Novo groblje“ i mr Dragan Blatovski, generalni direktor. Naša maršruta kretala se od spomenika Nikoli Pašiću, vojvodi Živojinu Mišiću, vojvodi Radomiru Putniku, heroini Prvog svetskog rata Milunki Savić i ruskom carskom poslaniku Nikolaju Hartvigu.

Posetili smo i spomen kosturnicu srpskih vojnika, branilaca Beograda, kao i rusku kapelu i spomenik ruskim vojnicima koji su poginuli u Prvom svetskom ratu boreći se na strani Srbije. Veliki doživljaj za učenike bio je ulazak u spomen kosturnicu srpskih vojnika,branilaca Beograda. Na svakom grobu smo zapalili sveću i ostavili crvenu ružu. O svakom od ovih velikana govorio je i po jedan naš učenik. Kod groba Milunke Savić dočekala nas je i novinarska ekipa TV Studija B koja se direktno uključila u program i snimila zanimljiv prilog o našoj poseti.

Šetnju Novim grobljem završili smo na grobu majora Dragutina Gavrilovića gde smo čuli zanimljive detalje iz biografije slavnog majora i gde je naš učenik Vuk Munjiza veoma poletno izgovorio čuvenu majorovu besedu Govor braniocima Beograda.

Bio je ovo još jedan čas istorije i rodoljublja za pamćenje.

S.G.

Poslednje ažurirano utorak, 21 oktobar 2014 17:54
 
Čas istorije za pamćenje na Kelemegdanu i Dorćolu PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
subota, 11 oktobar 2014 20:29

U petak, 10. oktobra 2014, odabrani učenici naše škole krenuli su u obilazak somen- obeležja i spomenika iz Prvog svetskog rata na Kalemegdanu i na Dorćolu. Vodič je bila profesorka istorije Jelena Jakšić koja je slikovito i zanimljivo govorila o položajima austrougarske i nemačke vojske,koja je nadirala iz Banata i Srema preko Save i Dunava i naših jedinica koje su branile Beograd. Videli smo gde se nalazi kusturnica izginulih vojnika iz Prvog svetskog rata, čuli kako su nemački oficiri sa pijetetom govorili o rodoljublju, junaštvu i požrtvovanju naših boraca i dobrovoljaca.

Na Dorćolu smo bili na mestu gde su se oktobra 1915. godine vodile žestoke borbe, a posebno smo se zadržali pred spomen-pločom majoru Dragutinu Gavriloviću. O majoru Gavriloviću govrila je profesorka Svetlana Gradinac, a naš učenik Vuk Munjiza izgovorio je njegovu čuvenu besedu Govor braniocima Beograda.

S.G.

Poslednje ažurirano subota, 11 oktobar 2014 20:36
 
Evropska nedelja kodiranja PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
subota, 11 oktobar 2014 19:42

U cilju popularizacije kodiranja, 16.10.2014. od 12,30 - 14,00 sati, u računarskom kabinetu, održaće se radionica HTML-a i web programiranja. Radionicu će voditi nastavnik geografije, Goran Savić uz asistenciju nastavnice računarstva i  informatike Bojane Satarić.

Radionica je namenjena svim zainteresovanim učenicima škole.

Poslednje ažurirano subota, 11 oktobar 2014 19:51
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 34