Najnovija vest
Kako izaći iz vrzinog kola PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
utorak, 16 decembar 2014 18:23

Jezičko podne

U našoj školi, u sali Josif Pančić Kolarčeve zadužbine, imali smo čast da početkom meseca novembra ugostimo Svetlanu Slijepčević i čujemo njeno predavanje o jeziku pod nazovom Kako izaći iz vrzinog kola.

Svetlana Slijepčević je rođena 1986. godine u Jagodini. Završila je osnovne i master studije na Filološkom fakultetu u Beogradu na Grupi za srpski jezik i književnost. Trenutno radi istraživanje za doktorsku disertaciju o političkom diskursu. Zaposlena je na Institutu za srpski jezik SANU na izradi Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika SANU. Osnivač je i urednik sajta Jezoikofil (www.jezikofil.rs), koji se bavi jezičkom kulturom. Sa ovim sajtom naši učenici su se sretali tokom redovne nastave srpskog jezika, ali i neformalno putem objava na fejsbuk stranici Epa srpski jezik. Svetlana piše radove iz različitih oblasti lingvistike, priče, pesme, eseje, kolumne, blog (www.tlanasblog.wordpress.com); lektoriše, predavač je na seminaru za strane studente Međunarodnog slavističkog centra na Filološkom fakultetu.

O svemu ovome mogli smo da čujemo od ove lepe, harizmatične i pristupačne dame. Za učenike naše škole Svetlana je u prvom delu izlaganja pripremila prezentaciju o rečniku na kome profesionalno radi i o frazeologizmima i izrazima. Učenici su, u ovom delu izlaganja, mogli naučiti kako se koristi Rečnik SANU na primerima nekih odrednica. U drugom delu izlaganja gošća je odgovarala na pitanja o odnosu jezika i društva, popularne kulture i jezika, politike i jezika...

Lepo gostovanje začinili smo neformalnim stručnim usavršavanjem nastavnika jezika i društvenih nauka i Svetlane Slijepčević.

B.M.

Poslednje ažurirano utorak, 16 decembar 2014 18:35
 
KNJIŽEVNO PODNE SA MIODRAGOM MATICKIM PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
utorak, 02 decembar 2014 13:21

Tradicionalno se u našoj školi u novembru održavaju književna podneva kojima prisustvuju svi učenici i profesori. Ove godine, u četvrtak, 27. novembra u podne, gost naše škole bio je naučnik i kulturni poslenik, Miodrag Maticki, pisac više romana, knjiga pesama i pripovedaka. Miodrag Maticki je i potpredsednik Matice srpske i predsednik Vukove zadužbine.

Tema našeg književnog podneva bilo je predstavljanje najnovije knjige pripovedaka Miodraga Matickog Ceger pun ljubavi. To je knjiga priča o susretima, razgovorima ili ćutanju sa običnim ljudima, najčešće na pijaci, o njihovim brigama, tajnama, naporima da prodaju svoju robu, njihovoj životnoj filozofiji i borbi za opstanak u kojem ima više radosti nego tuge…Moderator susreta je bila profesorka Svetlana Gradinac, a naši učenici Nevena Šekularac, Kristina Samardžić, Katarina Dobraš, Ana Slavković, Lav Pejović, Ivan Vasković i Vuk Munjiza veoma nadahnuto su čitali odabrane tekstove.

Miodrag Maticki je objasnio zašto mu se knjiga tako zove, koje teme ga fasciniraju, da li je za njega pisanje dijalog sa čitaocima ili sa samim sobom, da li pisnje smatra “ubijanjem života” ili stvaranjem života, koji je najbolji redosled za pisanje priča, ali i pismenih zadataka. Primetio je da su naši učenici veoma radoznala i pažljiva publika.

Na kraju susreta tročlani žiri je izabrao učenika koji je postavio najzanimljivije pitanje i koga je autor darivao svojom knjigom sa posvetom. Nagrađeno pitanje bilo je: Koliko ste priča napisali o ženama koje ste voleli?

Pitanje je postavio Luka Banićević 2/2.

S.G.

Poslednje ažurirano utorak, 16 decembar 2014 18:26
 
Poseta Narodnoj biblioteci PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
ponedeljak, 01 decembar 2014 21:01

Učenici drugog razreda Srednje škole za ekonomiju, pravo i administraciju imali su priliku da se 25. novembra 2014. bolje upoznaju sa istorijom i značajem Narodne biblioteke Srbije. Sa velikim interesovanjem saslušali su vodiča koji je sa pažnjom želeo da razjasni sve zanimljive činjenice i da detaljnije objasni funkcionisanje ove ustanove. Mogli su videti na koji se način postaje član biblioteke, kako streba ponašati u ovoj ustanovi i kako se mogu pripremati za ozbiljne ispite koji im predstoje i kako funkcioniše pretraga štiva. Pretraga knjiga može se odvijati putem kompjutera ili na stariji način . Sa zainteresovanošću su saslušali zanimljivosti iz života naših velikana koji su odlučili da svoju ostavštinu zaveštaju Narodnoj biblioteci. Među tim ličnostima nalaze se i Miloš Crnjanski i Milan Rakić.

Narodna biblioteka je оsnovana 1832. godine i najstarija je ustanova kulture u Srbiji. Nastala je kao svojevrsni depozit knjiga, zatim je bila u sastavu Knjaževsko-tipografijske biblioteke, Biblioteke Popečiteljstva prosveštenija, nakon toga je okupila više biblioteka javnih i državnih nadleštava i otkupila nekoliko privatnih biblioteka (Lukijana Mušickog, Josipa Šlezingera), da bi vremenom izrasla u nacionalnu biblioteku.

Prvi svetski rat doneo je mnogo nesreće Biblioteci. U bombardovanju je stradao deo fonda, preostali fond je preseljen na više mesta u Beogradu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici. Deo fonda dospeo je i do Sofije, ali je posle rata vraćen. Nestalo je dosta građe, rukopisa, knjiga i novina.

Početkom Drugog svetskog rata, u bombardovanju Beograda, Biblioteka je izgorela do temelja. Tada je izgubljen veliki deo fonda, katalozi i inventari. Obnova fonda počela je još za vreme rata da bi nakon njega postala intenzivnija.

Učlanjavanje se obavlja na glavnom informacionom pultu na prvom spratu. Članovi mogu biti punoletni građani, lica mlađa od 18 godina ukoliko imaju ličnu kartu kao i strani državljani kojima je za upis potreban pasoš. Podaci o učlanjenom licu zaštićeni su u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Učenici su uspeli da vide i čitaonicu Narodne biblioteke i da konstatuju da su tu uslovi za učenje veoma prijatni. Ovu posetu organizovala je profesorka srpskog jezika i književnosti Dragana Stamenkov Ilijić sa ciljem da učenike dodatno informiše o radu ove ustanove.

Vodič se oprostio od nas i sa osmehom na licu rekao: „Nadam se da ćete i vi postati naši članovi.“

Filip Nikolić 2/3

Poslednje ažurirano utorak, 16 decembar 2014 18:26
 
Filmski festival SLOBODNA ZONA PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
ponedeljak, 01 decembar 2014 20:55

Učenici naše škole prisustvovali su 12. i 13. novembra  desetom jubilarnom festivialu SLOBODNA ZONA u Dvorani dečjeg kulturnog centra. Festival se održavao u osam bioskopa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Naši učenici su  pratili dve školske projekcije, filmove “Abeceda“ i “Girlhood“.

Film“Abeceda“ je nemački dokumentarni film režisera Irvina Vagenhofera. Film je osvojio velike nagrade na Berlinalu 2014, u Zagrebu Dox, u IDFA Amsterdam i Međunarodnom filmskom festivalu  na Novom Zelandu.

Film“Girlhood“  je francuski igrani film, režirala ga je Selin Scijama. I ovaj film je osvojio prestižne nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, Međunarodnom filmskom festivalu u Edinburgu i Međunarodnom filmskom festivalu u Njujorku-Tribeca.

Obratili smo  pažnju na poruke ovih filmova i komentarisali smo ih na časovima odeljenske zajednice. Filmovi se bave decom koja su pretrpela verbalno ili fizičko nasilje. Ovaj problem shvatili smo krajnje ozbiljno i pokušali  smo  se da se stavimo u kožu te dece. Shvatili smo da je poljuljan  moral u tinejdžerskom društvu i da treba tome da posvetimo više pažnje.

Sara Agatonović 3/1

Poslednje ažurirano utorak, 16 decembar 2014 18:26
 
MI DECA SA KOLODVORA ZOO U USTANOVI KULTURE PALILULA PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
ponedeljak, 01 decembar 2014 20:52

Takođe smo ispratili i predstavu „Mi deca sa kolodvora ZOO“ u Ustanovi kulture Palilula. To je dramatična ispovest devojčice Kristijane F. koja je, bežeći od teškog života, upala u pakao droge – surova priča o deci na margini društva koja nisu uspela da odrastu.

Predstava je u nama stvorila mučnu sliku poroka u koji ne želimo da dospemo. Pomaže nam da shvatimo zablude u kojima živimo i može da nam bude putokaz u kom smeru treba da krenemo.

S.G.

Poslednje ažurirano utorak, 16 decembar 2014 18:26
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 36