Najnovija vest
REPUBLIČKO TAKMIČENJE U SIMULACIJI SUDSKOG PROCESA PDF Štampa El. pošta
Napisao Goran Savić   
petak, 11 april 2014 13:10

NAŠA MARIJA ŽILIĆ NAJBOLJI SUDSKI VEŠTAK

sudjenje

U zdanju Opštine Zemun u subotu,  5. aprila 2014. godine, organizovano je  celodnevno ekipno nadmetanje učenika pravnih tehničara  u simulaciji sudskog procesa. Članovi petočlanog žirija koji su pratili  i ocenjiovali takmičenje bili su: sudija Dušica Savić, predsednik Advokatske komore Beograda Slavko Jelovasc, javni tužilac Rosanda Svilanović, predstavnica  Ministarstva prosvete Emina Najdanović i profesor Univerziteta Megatrend , Sveto  Nogo, koji je bio i predsednik žirija.

U takmičenju su učestvovale ekipe osam  škola iz Beograda, Jagodine, Zemuna,  Sremske Mitrovice, Kragujevca, Niša, Kruševca i Petrovca na Mlavi.

Boje naše škole branili su Filip Božović kao sudija, David Barjaktarović kao tužilac, Marija Kovačević kao branilac, Marija Žilić kao sudski veštak, Marina Jovanović kao oštećena, i Nikola Mirosavljević kao optužen i. Za takmičenje ih je priprem ala profesorka Maja Josifov.

Naša škola je prvi put učestvovala u ovom takmičenju, a njihov  nastup je bio veoma zapažen.

Posle dvočasovnog većanja žiri je prvo mesto dodelio ekipi škole domaćina, Pravno-birotehničkoj školi „Dimitrije Davidović“ iz Zemuna, drugoplasirana je Pravno-poslovna škola iz  Niša, a treću nagradu osvojila je Ekonomsko-trgovinska škola iz Kruševca.

Nagrade za najbolju simulaciju sudije, tužioca i optuženog osvojili su Aleksandar Mitrović, Nikolina Tintor i Igor Lehki, svi  iz PBŠ ''Dimitrije Davidović''.  Nagradu za najuspešnijeg branioca dobio je Nikola Nikodić iz Pravno-poslovne škole iz Beograda,  najbolji svedok je Dajana Božilović iz Jagodine,  a najbolji  veštak je   Marija Žilić  iz naše  škole.

PBŠ ''Dimitrije Davidović'' iz Zemuna kao  pobednička škola, biće domaćin Republičkog takmičenja  i 2015. godine.

Svi učesnici takmičenja saglasni su da je postignut cilj, a to je podsticanje i produbljivanje znanja, veštine govorništva, argumentacje, utvrđivanje kauzaliteta i primene pravne logike.

S.G.

Poslednje ažurirano petak, 11 april 2014 13:10
 
POSETA MUZEJU ISTORIJE JUGOSLAVIJE PDF Štampa El. pošta
Napisao Goran Savić   
sreda, 09 april 2014 14:50

mij2Učenici četvrtog razreda su 3. aprila bili na izložbi „Sto dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti“ u Muzeju istorije Jugoslavije.

Sve slike uglavnom datiraju iz  prve polovine 20. veka i one su prikaz subjektivnog doživljaja sveta umetnika, kao i socijalnih prilika u vreme kada su nastale. Najznačajnije škole slikanja i centri svih dešavanja u vezi umetnosti bili su Pariz, Beč i Minhen, u kome se nalazio atelje Antona Ažbea, jedan od najpoznatijih impresionstičkih ateljea.

Predstavnica srpskog impresionizma je Nadežda Petrović, za  koju se kaže da je išla ispred svog vremena, i ima mnoštvo dela od kojih nam je pažnju privukla slika „Pogreb u Sićevu“ koja je sjajan primer slobode gestikulacije.

Dela srpskog impresionizma nastaju u vreme Prvog svetskog rata, u kratkim pauzama između bitaka, pa se zato ovaj stil naziva stilom sreće, blagostanja i unutrašnje snage. Takve su slike Koste Milićevića, naprimer „Prodor sa Krfa“, kao i „Venera“ od Živorada Nastasijevića.

Kroz mnoga dela se prožimaju geometrijski elementi i razni kontrasti: muškog i ženskog, dinamičnog i statičnog… Odličan primer je „Pijana lađa“ Save Šumanovića.

Kako smo napomenuli da se kroz dela ispoljava subjektivno viđenje sveta umetnika, naišli smo na slike Milene Pavlović Barili, na njen autoportret  u kome predstavlja svoje unutrašnje „ja“ i svoj alter ego, na taj način što je sebe predstavila u trenutku u kojem slika, dok je strelac spreman da odapne strelu u njenom pravcu. Vrlo je moguće da je pokušala da naglasi da ona radi sve što želi, bez obzira na prepreke.

Savetujemo svima da posete ovu izložbu koja traje do 18. maja i da pokušaju da uživaju u umetnosti i u sagledavanju ideja i shvatanjima poznatih stvaraoca.

M.Ž.

Poslednje ažurirano sreda, 09 april 2014 14:50
 
PESMA NA DAN PDF Štampa El. pošta
Napisao Goran Savić   
ponedeljak, 07 april 2014 15:06

Oglasna tabla je mesto gde se postavljaju obaveštenja, spiskovi i važne informacije za sve one koji učestvuju u životu škole (učenike, profesore, roditelje, školsku upravu). Oglasne table su nam važne kao sredstvo javne komunikacije. Međutim, zar ne bi bilo svima dragoceno da jezik književnosti i poezije bude sredstvo komunikacije, a sadržaji koje saopštavamo jedni drugima budu osećanja, misli, zapažanja i igra? Zato smo došli  na ideju da oživimo naše oglasne table i hodnike.

Zato od sada kačimo PESMU NA DAN na naše oglasne table u želji da svi prolaznici ili oni kojima su hodnici omiljeno mesto u školi, pročitaju i dožive trenutke čitalačke radosti i iznenađenosti.

Pozivamo i učenike da okače svoju pesmu, priču ili neki drugi zapis, makar i anonimno!

U prilogu vam pokalanjamo jednu pesmu na dan, možda najlepšu pesmu na srpskom jeziku:

 

SUMATRA

Sad smo bezbrižni, laki i nežni.
Pomislimo: kako su tihi, snežni
vrhovi Urala.

Rastuži li nas kakv bledi lik,

što ga izgubismo jedno veče,
znamo da, negde, neki potok,
mesto njega, rumeno teče!

Po jedna ljubav, jutro, u tuđini,

dušu nam uvija, sve tešnje,
beskrajnim mirom plavih mora,
iz kojih crvene zrna korala,
kao, iz zavičaja, trešnje.

Probudimo se noću i smešimo, drago,

na Mesec sa zapetim lukom.
I milujemo daleka brda
i ledene gore, blago, rukom.

Miloš Crnjanski (1893-1977)

B.M.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 07 april 2014 15:07
 
BILI SMO U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU JER „TAKO JE MORALO BITI“ PDF Štampa El. pošta
Napisao Goran Savić   
ponedeljak, 07 april 2014 15:04

tako je moralo bitiStručno veće profesora srpskog jezika i književnosti,, uz podršku svih dragih kolega profesora,, povelo je naše učenike I njihove roditelje u Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) 2.aprila 2014.

Predstava koju smo gledal inije izneverila očekivanja. Reč je o drami Tako je moralo biti po tekstu Branislava Nušića, u adaptaciji Egona Savina.

Najplodniji i najpopularniji srpski komediograf  napisao je ovu autentičnu i punokrvnu melodramu, jednu od retkih u našoj dramskoj kniževnosti. Ta uzbudljiva, potresna priča iz starog Beograda  pokazuje kako zavist i sujeta, neodgovornost i gramzivost, gordost i sebičnost u jednoj porodici  –  i u sredini kojom gospodari novac  –  mogu uništiti  život čestitog bića rastrgnutog između ljubavi i osećanja dužnosti.

Mirisi i zvona starog pozorišnog sveta i cveća.„Volite se, i budite srećni! ”Ko se danas još usuđuje da izgovori ovu jednostavnu rečenicu!? Predstavu možete preporučiti prijateljima..

Predstava je nagrađivana, a mi ćemo pomenuti da je osvojila tri Sterijine nagrade: za režiju (EgonSavin), za glumu (Anita Mančić) i za kostimografiju (Angelina Atlagić). Pored Anite Mančić, u fenomenalnoj ulozi Jele, videli smo na sceni i druga važna imena našeg glumišta: Predraga Ejdusa, Nebojšu Dugalića, Vojina Ćetkovića, Mišu Janketića...

Predstava Tako je moralo biti  potvrdila je naš  školski običaj da posećujemo pozorišta, bioskope i druge ustanove kulture. Do kraja školske godine očekujemo  niz kvalitetnih I zanimljivih kulturnih dešavanja u kojima ćemo sudelovati.

B.M.

 
Četvrto školsko takmičenje u besedništvu PDF Štampa El. pošta
Napisao Goran Savić   
četvrtak, 27 mart 2014 13:58

takmicenjeU utorak, 25.marta 2014. u podne, održano je Četvrto školsko takmičenje u besedništvu učenika pravnih tehničara. Takmičili su se maturanti Marija Žilić, David Barjaktarović, Lazar Nišavić, Nikola Mirosavljević, Ilija Ćirić, Stefan Joksimović i  Marija Kovačević. Svi učesnici takmičili su se u dve  discipline – beesedi na izabranu temu i u improvizovanoj besedi. Govornike je pratio i ocenjivao žiri u sastavu Jovan Đorđević, profesor književnosti, publicista i saradnik na RTS, Marko Vukalović, višestruki pobedik u takmičenjima u besedništvu, Mirko Sarić, direktor škole i Svetlana Gradinac, profesorka retorike, a  pratili su ga učenici i profosori naše škole.

Teme  učeničkih beseda bile su zanimljive i aktuelne, poneke su hrabro kritikovale društvene nepravde, a poneke su bile duhovite. Članovi žirija posebno su pohvalili dosetljivost, maštovitost, originalnost i duhovite obrte kojima su bile protkane  improvizovane besede.

Pobednici u kategoriji izabrane teme:

  1. Marija Kovačević za  besedu Moj dug
  2. 2. Marija Žilić  za besedu Neprijatelj je jak onoliko koliko smo mi slabi
  3. 3. Nikola Mirosavljević za besedu  Nemoj da ćutiš.

Pobednici u kategoriji improvizovane besede:

  1. Marija Kovačević za besedu Tinejdžer
  2. Marija Žilić za besedu Autogol i Stefan Joksimović za besedu Obračun
  3. Lazar  Nišavić za besedu Pravilo i David Barjaktarović za besedu Serija.

Boje naše škole braniće 26.aprila 2014. na Republičkom takmičenju u besedništvu tim u sastavu Marija Kovačević, Marija Žilić i Nikola  Mirosavljević..

Za apsolutnog pobednika ovog takmičenja proglašena je  Marija Kovačević koju je profeorka Gradinac nagradila lovorovim vencem.

S.G.

Poslednje ažurirano četvrtak, 27 mart 2014 13:59
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 29