Najnovija vest
Članovi novinarske sekcije u Muzeju automobila PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
četvrtak, 19 mart 2015 22:12

U sredu, 11. marta 2015. članovi novinarske sekcije Tamara Hrnjački, Ivan Vasković i Jovan Gaćeša sa profesorkama Svetlanom Gradinac i Anom Milunović posetili su Mjuzej automobila u Ulici majke Jevrosime 30. U velikoj hali nekadašnjnje Moderne garaže smeštena je vredna zbirka starih automobila, satova za parkiranje, vozačkih dokumenata, motora, vespi, bolida i druge arhivske građe o razvoju automobilizma kod nas. Zbirka pripada kolekcionaru Bratislavu Petkoviću. Zanimljivo je da su svi automobili u voznom stanju i često se koriste za snimanje filmova ili tv serija iz različitih epoha. Zbirka sadrži oko 50 vozila, a godina proizvodnje najstarijeg vozila je 1897.

O Muzeju automobila čitajte reportažu u novom broju EPA glasa, a sagovornik u EPA ingtervjuu biće Bratislav Petković.

S. G.

Poslednje ažurirano četvrtak, 19 mart 2015 22:44
 
MI U NARODNOJ SKUPŠTINI PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
utorak, 10 mart 2015 18:24

Članovi Učeničkog parlamenta naše škole i učenici koji pohađaju građansko vaspitanje posetili su 4. marta 2015. Narodnu skupštinu Republike Srbije. Sa učenicima su bili i nastavnici Nevena Sarić Pavlović i Ljiljana Panjković.

U foajeu Skupštine dočekale su nas predstavnice za edukaciju i ispričale nam istorijat Narodne skupštine, sa zanimljivim detaljima koji nam ranije nisu bili poznati. Posetili smo malu salu Narodne skupštine. Učenici su postavljali interesantna pitanja, slikali se za govornicom i u poslaničkim klupama. Na sva postavljena pitanja dobili su precizne i iscrpne odgovore.

Obišli smo i svečani salon koji služi za prijem zvaničnih delegacija i šefova država koje su u poseti Narodnoj skupštini Republike Srbije. Učenike je zanimalo ko je bio poslednji gost u salonu, odakle potiču predmeti koji se nalaze u prostoriji. Zanimljiv detalj bilo je prepoznavanje ličnosti čiji se portreti nalaze na zidovima salona. U velikom holu videli smo pult gde se poslanici prijavljuju po dolasku na sednicu, deo gde se fotografišu i drže govore za medije.

Poseta Narodnoj skupštini Republike Srbije protekla je u prijatnoj i opuštenoj atmosferi.

Lj. P.

Poslednje ažurirano utorak, 10 mart 2015 18:35
 
Profesionalna orijentacija PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
četvrtak, 05 mart 2015 22:23

Bliži se kraj školske godine za maturante i ispraćanje još jedne uspešne generacije za našu školu. Potrudili smo se da im olakšamo dalji put i pomognemo u izboru fakulteta i viših/ visokih škola. Već tradicionalno uspešna saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, omogućila je svim zainteresovanim učenicima da iskoriste uslugu profesionalne orijentacije u okviru ove službe. Učenici su, nakon izvršenih testiranja i razgovora sa psihologom, bili zadovoljni informacijama i savetima koje su dobili. Stekli su izoštren uvid u vlastita interesovanja kao i korisna saznanja o stanju na tržištu rada, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima, fakultetima i višim školama. Ocenili su savetovanje kao veoma korisno i konstatovali da će im to svakako biti olakšavajući faktor u daljem obrazovnom putu.

M. O.

Poslednje ažurirano četvrtak, 05 mart 2015 22:29
 
U Muzeju Srpske pravoslavne crkve PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
nedelja, 22 februar 2015 20:32

Učenici prvog i trećeg razreda naše škole, u pratnji Dragane Stamenkov, Ilijić, profesorke srpskog jezika i Gorana Savića, profesora geografije, posetili su 19. februara Muzej Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u zgradi Patrijaršije.

Imali smo priliku da vidimo stalnu postavku koja sadrži najvredniju kolekciju rukopisnih knjiga, stare štampane knjige, odeću, značajne bogoslužbene i crkvene predmete, kao i razne ikone i slike.

Posebnu pažnju privukli su eksponati nulte kategorije, od neprocenjive važnosti, kao što su plašt kneza Lazara ukrašen lavovima u skoku, kojeg je on nosio u Kosovskom boju ili zlatom vezena Pohvala knezu Lazaru monahinje Jefimije.

Tu je i plaštanica kralja Milutina Nemanjića, tkana oko 1300. godine, kojom su se posle smrti prekrivala tela vladara, najstariji tekstil te vrste na Balkanu i među najstarijima u Evropi.

Tokom ove posete mogli smo da naučimo mnogo o srednjovekovnoj istoriji Srbije, a predmeti koji su izloženi u muzeju predstavljaju dragocene originale za koje nismo mogli ni da pretpostavimo da su sačuvani.

Lav Pejović 1/3

Poslednje ažurirano nedelja, 22 februar 2015 20:39
 
POSETA GALERIJI SRPSKE AKADEMIJE NAUKA I UMETNOSTI PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
nedelja, 22 februar 2015 19:55

U četvrtak, 12. februara. 2015. godine smo, sa  profesorkom srpskog jezika i književnosti Draganom Stamenkov Ilijić, posetili  Galeriju Srpske akademije nauka i umetnosti. Povod je bila izložba slika jednog od najreprezentativnijih autora sa prostora bivše Jugoslavije  -  Jovana Bijelića. Izložbom  je obeleženo  pedeset godina od smrti poznatog umetnika, koji je najveći deo svog života proveo u Beogradu. Upravo je Beograd bio okosnica za izbor 48 slika poznatog umetnika - sva dela svedoče o njegovim raznolikim vezama  sa gradom koji je voleo. Otuda i naslov izložbe "Beograd Jovana Bijelića".


JOVAN  BIJELIĆ
(1884- 1964)

Studirao je slikarstvo u Pragu, Parizu i Krakovu.  U atmosferi posleratne obnove i modernizacije nove jugoslovenske prestonice, 1919. godine Bijelić je  učestvovao u formiranju Grupe umetnika koja je okupljala književnike, likovne umetnike i  muzičare, a čiji je cilj bio razvoj kulturnog života grada.

Bio je scenograf  Narodnog pozorišta, igrao šah u Jugoslovensko-poljskom klubu, a bio je i član  Društva prijatelja Francuske. U svom ateljeu, na tavanu Druge muške gimnazije, otvorio je sopstvenu slikarsku školu.

Izložba je podeljena u dva segmenta: "Beogradska stvarnost i imaginarna Bosna" i "Građanska etikecija i boemski nemar".

Po rečima autorke, dr Simone Čupić,  Bijelić je pravi primer kako  čovek široke kulture  svojim životom i radom obogaćuje sredinu u koju je došao: "Ova izložba podseća upravo na to - kako bi se trebalo ophoditi prema Beogradu kada u njega dođete i rešite da u njemu ostanete."

Ivona Andrić 3/3

Poslednje ažurirano utorak, 10 mart 2015 18:24
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 39