Najnovija vest
U Muzeju Srpske pravoslavne crkve PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
nedelja, 22 februar 2015 20:32

Učenici prvog i trećeg razreda naše škole, u pratnji Dragane Stamenkov, Ilijić, profesorke srpskog jezika i Gorana Savića, profesora geografije, posetili su 19. februara Muzej Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u zgradi Patrijaršije.

Imali smo priliku da vidimo stalnu postavku koja sadrži najvredniju kolekciju rukopisnih knjiga, stare štampane knjige, odeću, značajne bogoslužbene i crkvene predmete, kao i razne ikone i slike.

Posebnu pažnju privukli su eksponati nulte kategorije, od neprocenjive važnosti, kao što su plašt kneza Lazara ukrašen lavovima u skoku, kojeg je on nosio u Kosovskom boju ili zlatom vezena Pohvala knezu Lazaru monahinje Jefimije.

Tu je i plaštanica kralja Milutina Nemanjića, tkana oko 1300. godine, kojom su se posle smrti prekrivala tela vladara, najstariji tekstil te vrste na Balkanu i među najstarijima u Evropi.

Tokom ove posete mogli smo da naučimo mnogo o srednjovekovnoj istoriji Srbije, a predmeti koji su izloženi u muzeju predstavljaju dragocene originale za koje nismo mogli ni da pretpostavimo da su sačuvani.

Lav Pejović 1/3

Poslednje ažurirano nedelja, 22 februar 2015 20:39
 
POSETA GALERIJI SRPSKE AKADEMIJE NAUKA I UMETNOSTI PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
nedelja, 22 februar 2015 19:55

U četvrtak, 12. februara. 2015. godine smo, sa  profesorkom srpskog jezika i književnosti Draganom Stamenkov Ilijić, posetili  Galeriju Srpske akademije nauka i umetnosti. Povod je bila izložba slika jednog od najreprezentativnijih autora sa prostora bivše Jugoslavije  -  Jovana Bijelića. Izložbom  je obeleženo  pedeset godina od smrti poznatog umetnika, koji je najveći deo svog života proveo u Beogradu. Upravo je Beograd bio okosnica za izbor 48 slika poznatog umetnika - sva dela svedoče o njegovim raznolikim vezama  sa gradom koji je voleo. Otuda i naslov izložbe "Beograd Jovana Bijelića".


JOVAN  BJELIC
(1884- 1964)

Studirao je slikarstvo u Pragu, Parizu i Krakovu.  U atmosferi posleratne obnove i modernizacije nove jugoslovenske prestonice, 1919. godine Bijelić je  učestvovao u formiranju Grupe umetnika koja je okupljala književnike, likovne umetnike i  muzičare, a čiji je cilj bio razvoj kulturnog života grada.

Bio je scenograf  Narodnog pozorišta, igrao šah u Jugoslovensko-poljskom klubu, a bio je i član  Društva prijatelja Francuske. U svom ateljeu, na tavanu Druge muške gimnazije, otvorio je sopstvenu slikarsku školu.

Izložba je podeljena u dva segmenta: "Beogradska stvarnost i imaginarna Bosna" i "Građanska etikecija i boemski nemar".

Po rečima autorke, dr Simone Čupić,  Bijelić je pravi primer kako  čovek široke kulture  svojim životom i radom obogaćuje sredinu u koju je došao: "Ova izložba podseća upravo na to - kako bi se trebalo ophoditi prema Beogradu kada u njega dođete i rešite da u njemu ostanete."

Ivona Andrić 3/3

Poslednje ažurirano nedelja, 22 februar 2015 20:32
 
Gogoljev REVIZOR u Ateljeu 212 PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
subota, 14 februar 2015 17:54

Početkom drugog polugodišta, vratili smo se u školske klupe, ali i u  pozorišta. Prva pozorišna predstava koju smo gledali u novoj godini, 8. februara 2015, bio je "Revizor" N.V. Gogolja, u režiji Ive Milošević, na sceni Ateljea 212.

Mlada rediteljka nam je  ponudila savremeno viđenje Gogoljevog klasika o "korumpiranoj vlasti, ljudima nedoraslim pozicijama na kojima su se našli, a koji kroje živote drugih i dovode do opšteg rasula". Svoj posao  je uradila znalački - bez preterivanja  i sa merom, uspela je da osavremeni Gogoljev komad  i približi ga mlađim generacijama. Savremenom adaptacijom "Revizor" nije izgubio svoju umetničku vrednost, snagu ni poruku. Naprotiv.  Carska Rusija iz prve polovine 19. veka, neodgovorni i nekompetentni, bahati i pohlepni činovnici, predstavljeni su  kroz briljanta glumačka ostvarenja velikog glumačkog ansambla na čelu sa  Gordanom  Kičićem, Nebojšom  Ilićem, Goricom  Popović i Branimirom  Brstinom. Ismevajući društvo i ljudske naravi, ispod Gogoljevog smeha "otkriva se i ljudska beda i jedna tuga".

Uživali smo u predstavi za koju je autorka, pre premijere 4. juna 2013., rekla da je pravi trenutak da se  postavi na scenu. Napuštajući Atelje, nismo mogli  da se otmemo utisku da je  za takva dela uvek pravo vreme.

D.S.I.

Poslednje ažurirano subota, 14 februar 2015 17:55
 
PRATILI SMO DVADEST PRVO TAKMIČENJE STUDENATA PRAVNOG FAKULTETA U BESEDNIŠTVU PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
ponedeljak, 02 februar 2015 21:39

Maturanti pravni tehničari prisustvovali su sa profesorkom retorike Svetlanom Gradinac 21.takmičenju studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u besedništvu 27. januara 2015. Takmičilo se 12 studenata u tri discipline: zadatoj temi, slobodnoj temi i improvizovanoj besedi. Svi takmikčari su govorili besede na aktuelne i goruće teme i bili su veoma kritični prema negativnim pojavama u našem društvu. I ovoga puta u prepunoj Petici voditelj je bio profesor Pravnog fakulteta Vojislav Stanimirović koji je svojim duhovitim komentarima i satiričnim crticama začinio ovaj medijski događaj.


Bila je ovo svojevrsna praksa za naše učenike koji uče retoriku.

S. G.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 02 februar 2015 21:46
 
IZAŠAO IZ ŠTAMPE DESETI JUBILARNI BROJ EPA GLASA PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Satarić   
ponedeljak, 02 februar 2015 21:36

Novi broj EPA glasa izašao je iz štampe 27. Janaura 2015. na 36 strana. Jubilarni broj sadrži zanimljive i vredne tekstove koji svedoče o radu i uspesima naše škole u prvom polugodištu. Preporučujemo najzanimljivije tekstove: intervju sa piscem naše lektire, akademikom Ljubomirom Simovićem, reportažu o javnim časovima istorije na Kalemegdanu i Novom groblju; ovoga puta vas Ivan Vasković vodi na Mačkov kamen. Nova Jezička metla bavi se pogrešnom upotrebom glagolskog priloga sadašnjeg. Za vas smo ovoga puta istraživali ko su majstori koji održavaju stari lift u Kolarčevoj zadužbini koji je pod zaštitom države, psiholog škole se bavila temom samopouzdanja i kako ga jačati. Nikola Ristić piše o svojim iskustvima o boravku u Americi i školovanju u jednom američkom koledžu. Naša učenica Ana Slavković prevela je sa španskog na srpski nekoliko pesama znamenitog čileanskog pesnika Roberta Bolanja. To je prvi predvod na srpski jezik.Tu je i blog Sare Damnjanović, EPA pesme i EPA beseda, kao i izabrane stranice naših pismenih zadataka. Nije izostao ni sportski intervju, Ekološke zanimljivosti i Engleski kutak. I to nije sve!


Čitajte naš EPA glas i dajte drugima da ga čitaju!

S. G.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 02 februar 2015 21:47
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 39