• Vesti
  • Srednja škola EPA u projektu „Nije svaki dan Pi-dan”

Srednja škola EPA u projektu „Nije svaki dan Pi-dan”

Pi dan 2021

Već trinaest godina u Srbiji se obeležava Dan broja-Pi koji svojom tajanstvenošću raspiruje maštu i izaziva interesovanje naučnika, ali i svih ljubitelja matematike i brojeva već hiljadama godina.

Ove godine realizovan je projekat Srednje škole EPA, „Nije svaki dan PI-dan”. Projekat je podržala Vikimedija Srbije. Ovaj projekat je izuzetno značajan za širenje popularnosti STEM nauka (matematika, inženjerstvo, tehnologija i nauka) i doprinosi sveukupnim promenama u obrazovnom sistemu sa težnjom ka odgovornijem STEM obrazovanju.

 


Proslava povodom završnice projekta i Dana broja-Pi održana je ove godine on-line, 14. marta. Bojana Satarić, autor i koordinator projekta, sa učenicima Škole EPA sprovela je istraživanje kako se primenom verovatnoće eksperimentalnim putem može dobiti vrednost broja Pi. Učenici su u okviru projektnih zadataka radili multimedijalne prezentacije, filmiće u vezi sa decimalama ovog broja i „pismo od broja Pi”.

 

 

U okviru projekta objedinjeno je više učeničkih kompetencija, međupredmetnih kompetacija, poštovana je interdisciplinarnost i saradnja sa lokalnom zajednicom. Radilo se na popularizaciji STEM nauka, pokazujući da smo u 21. veku.

 

Bojana Satarić

Podeli
Pozovite nas!