• Vesti
  • Novembar u EPA školi

Novembar u EPA školi

Novembar je u našoj školi prošao u znaku modul časova, gostujućih predavača, takmičenja, poseta, tribina, predstava i obelažavanja značajnih datuma - Međunarodni dan tolerancije, Međunarodni dan deteta, Mesec borbe protiv zavisnosti.

Uoči Dana primirja, u petak, 9. novembra 2018. povodom 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata i naše pobede u njemu, učenici Srednje škole za ekonomiju, pravo i administraciju, članovi istorijske sekcije, izveli su prigodan svečani program „Solunci“ koji je napisala i pripremila naša profesorka istorije Jelena Jakšić. Detaljan izveštaj sa ovog događaja možete da pročitate ovde.

epa skola solunci 04

Održan je školski nivo međunarodnog takmičenja iz računarske i informatičke pismenosti „Dabar“ u računarskom kabinetu naše škole od 19. do 23. novembra 2018. Učenici su se takmičili u kategorijama ,,Dabar“ i ,,Stariji Dabar“. Mentor za našu školu je nastavnica Bojana Satarić. Učestvovalo je ukupno 79,8% učenika škole. Postigli smo rekord škole u masovnosti učešća učenika. Svim učenicima želimo uspešno rangiranje za državni nivo takmičenja.

epaskola dabar


Modul časovi su zaštitni znak naše škole. Nastavnici vole da sarađuju sa kolegama i da zadatu temu obrade iz različitih uglova, a učenicima je zanimljivo da na jednom času slušaju nekoliko nastavnika. Ovog puta su nastavnice srpskog i engleskog jezika održale modul čas - Hamlet, Vilijema Šekspira. Predavanje je pratila prezentacija na oba jezika sa mnogo interesantnih podataka o Šekspirovom životu i delima. Učenici su čuli i niz zanimljivosti o značaju Šekspira i njegovom uticaju na današnju kulturu, četiri stotine godina nakon njegove smrti. Čitali su reprezentativne odlomke na engleskom, a potom ih tumačili na srpskom jeziku. Uživali su u zajedničkom otkrivanju dramskog teksta koji i danas predstavlja izazov za čitaoce!

Tribina „Roditelji profesionalci“ je aktivnost koju organizuje Učenički parlament. Svake druge godine pozivamo roditelje da našim maturantima pričaju o svojim profesijama- koje su prednosti i mane njihovog poziva, kako izgleda jedan radni dan, kako su znali da je baš ta profesija pravi izbor. Ove godine smo se okupili u Sali Josif Pančić, a program su vodili članovi UP-a Marija Šćepanović i Aleksa Petrović. Učenici su oduševljeni ovakvom profesionalnom orijentacijom, jer iz bogatog iskustva roditelja profesionalaca mnogo nauče.

epaskola roditeljiprofesionalci2

Novembar je mesec borbe protiv zavisnosti. Tim povodom smo ugostili edukatora Centra za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala. Svi učenici i nastavnici su se okupili u svečanoj sali slušali interesantnu priču o trgovini judima, narkoticima, sektama i vanrednim situacijama. Druga aktivnost vezana za obeležavanje meseca borbe protiv zavisnosti bilo je predavanje kriminalističke inspektorke Snezane Sandić iz Odeljenja za suzbijanje maloletničke delinkvencije. Ona je na osnovu svog dugogodišnjeg poslovnog iskustva pričala o narkomaniji, alkoholizmu, kockanju. Predavanje je bilo veoma korisno i zanimljivo. Zahvaljujemo se gospođi Snežani na saradnji i očekujemo je i sledeće školske godine!

epaskola mup

M.M.

Podeli
Pozovite nas!