• Vesti
  • EPA posete - Narodna biblioteka Srbije i Muzej SPC

EPA posete - Narodna biblioteka Srbije i Muzej SPC

IMG 3dd88e08c7f69ae19632b0ee7af5ebd0 VU četvrtak, 21. marta, naši učenici su posetili Muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Uz stručno vođenje, imali priliku da vide stalnu postavku muzeja u kojoj se nalaze predmeti od neprocenjive verske, kulturne i umetničke vrednosti koji prikazuju istorijat Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda.

Najupečatljiviji utisak je ostavila odora kneza Lazara, Pohvala Svetom knezu Lazarummonahinje Jefimije, kivot svetog Stefana Dečanskog iz 1343. godine i Dečansko apokrifno jevanđelje iz 13. veka.

Najvažnija poruka koju ova postavka šalje svima koji posete muzej, jeste da treba damčuvamo i širimo našu kulturu i istoriju i da nikada ne zaboravimo svoje korene.

U utorak, 26. marta, učenici drugog i trećeg razreda naše škole, posetili su Narodnu biblioteku Srbije. Tom prilikom, učenici su videli novootvorenu izložbu posvećenu Đuri Jakšiću, velikanu srpskog romantizma, a potom ih je stručno i ljubazno osoblje upoznalo sa radom biblioteke i njenim
istorijatom.

Najinteresantniji deo posete je bio susret učenika sa velikom čitaonicom koja broji šeststotina mesta, za koja se, u jeku ispitne sezone, čeka red ispred ulaza u biblioteku. Takođe, učenici su upoznati i sa radom drugih, manjih čitaonica, kao što su: klasična, elektronska, topografska, muzička i druge. Ova poseta je iskustvo koje će učenicima biti od koristi u godinama koje dolaze, pogotovo ako se odluče za dalje studije. Obe posete je organizovala profesorka srpskog jezika i književnosti Dragana Stamenkov Ilijić.

 

Anđela Derikonjić

 

 

Podeli
Pozovite nas!