• Vesti
  • EPA ŠKOLA NA SVEČANOM SKUPU „MILANKOVIĆU U ČAST“

EPA ŠKOLA NA SVEČANOM SKUPU „MILANKOVIĆU U ČAST“

U utorak, 28. maja, Škola EPA prisustvovala je svečanom skupu „Milankoviću u čast“ upriličenom povodom 140 godina od rođenja velikana srpske nauke Milutina Milankovića. Skup, koji je organizovalo Udruženje Milutin Milanković, održan je u Dečjem kulturnom centru Beograda.

Đaci iz škola koje nose naziv po našem naučniku približili su prisutnima, tokom jednočasovne priredbe, njegov život i rad
čitanjem poezije i proze kao i scenskim performansom.

Milutin Milanković Slika Udruženja Milutin Milanković sa FB straniceO Militinu Milankoviću

Milutin Milanković je rođen 28. maja 1879. godine u Dalju, mestu na Dunavu u okolini Osijeka, gde je završio osnovno obrazovanje. Školovanje nastavlja na Visokoj tehničkoj školi u Beču. Studije građevine uspešno je okončao 1902. godine.

Promovisan je u doktora nauka 17. decembra 1904. godine sa nepunih 26 godina, kao prvi Srbin doktor tehničkih nauka. Početkom 1905. godine zapošljava se u velikom betonsko-građevinskom preduzeću Adolfa barona Pitela u Beču. Iako je svojim stručnim i naučnim radom stekao ugled afirmisanog građevinskog stručnjaka i pronalazača, Milanković oseća da građevinska praksa ne može biti njegova budućnost, već da je nauka njegov životni cilj.

S željom da se bavi naukom, 1909. godine, poput brojnih srpskih intelektualaca iz rasejanja, nošen dubokim patriotizmom, napušta udoban život, uspešan i finansijski veoma unosan posao građevinskog inženjera u Beču i dolazi u Beograd za profesora Filozofskog fakulteta. Pridružuje se grupi intelektualaca koju su činili Branislav Petronijević, Mihajlo Petrović – Mika Alas, Bogdan Gavrilović, Jovan Cvijić, Pavle Jovanović i druge znamenite srpske ličnosti toga vremena. Radeći i živeći 50 godina u Beogradu doživeo je vrhunac svog stvaralačkog rada.

Umro je u osamdesetoj godini života 12. decembra 1958. godine. Sahranjen je u porodičnoj grobnici na pravoslavnom groblju u Dalju, na obali Dunava odakle je pošao na put kroz vasionu i vekove.

 

O Udruženju Milutin Milanković

Zahvaljujući visokom kvalitetu i obimu dosadašnjih rezultata rada Udruženja Militin Milanković značajno su osvetljeni i predstavljeni lik i delo našeg naučnika. U prostorijama Udruženja, u Ulici Pop Lukina 1B, uspostavljen je Izložbeno-obrazovni-dokumentacioni i istraživački centar koji sačinjavaju Referentni dokumentacioni centar – Digitalni legat Milutina Milankovića, Klub mladih Milutin Milanković, Dečji klub
Milutin Milanković i Otvorena tribina. 

Do sada je prikupljeno i digitalizovano preko 1500 različitih dokumenata i preko 1000 drugih artefakata o životu i radu Milutina Milankovića što će biti embrion budućeg Muzeja. Od odabranog i obrađenog materijala uspostavljena je Stalna izložbena postavka „Milutin Milanković – život i delo“. Prostorije Udruženja otvorene su svakog radnog dana od 9-17 časova. Sredom uveče održavaju se kulturno-naučni skupovi na različite teme. 

U holu Dečjeg kulturnog centra otvorena je izložba „Životni ciklus Milutina Milankovića“ kojom je predstavljeno njegovo školovanje i rad u Beču kao i sazrevanje Milutina Milankovića na Beogradskom univerzitetu u velikog naučnika.

 

Marijana Mićić

Podeli
Pozovite nas!