• Vesti
  • VIDEO: Profesorka Jelena Jakšić na "Čašici razgovora"

VIDEO: Profesorka Jelena Jakšić na "Čašici razgovora"

Casica razgovora Jelena Jaksic

 

U seriji razgovora u emisiji Čašica razgovora kod Neše Pavlovića i Mirjane Beke Pavlović, na TV Кopernikus, učestvovala je i naša profesorka istorije Jelena Jakšić. Njeno gostovanje upriličeno je  povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

 

U jednočasovnom razgovoru Jelena je istakla da je jedan od značajnih ciljeva naše škole razvijanje svesti naših učenika o borbi za slobodu, upoznavanje sa velikim žrtvama koje su naši preci dali za slobodu i razvijanje rodoljubivog osećanja. Govorila je o svojim veoma uspešnim javnim časovima istorije koje realizuje još od 2014. godine. Tada je povod bio obeležavanje 100-godišnjice početka Prvog svetskog rata, pa je Jelena Jakšić izvela učenike na Кalemegdan da im pokaže položaje neprijateljske vojske pred početak napada na Beograd. Svaki javni čas je kreativno osmišljen, u svakom učestvuju učenici koji dobiju specijalne zadatke.

 

Naši učenici imali su  priliku da posete i kusturnicu u Кuli Jakšića na Кalemegdanu. Redovno posećujemo mesto sa koga se major Gavrilović obratio braniocima Beograda. Zahvaljujući profesorki Jeleni naša škola je jedina koja svake godine odlazi na Novo groblje, najveći muzej na otvorenom, gde posećuje grobove znamenitih ljudi u Aleji velikana. Tradicionalni su i javni časovi na Groblju oslobodilaca Beograda koje svaka nova generacija prvog razreda naše škole poseti 20 oktobra. Ove godine napravili smo izuzetak, jer smo posetu pomerili na 21. oktobar, dan koji je određen za Dan sećanja na srpske  žrtve u Drugom svetskom ratu.

 

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Srednja škola EPA (@srednjaskolaepa)

 

Jelena je u emisiji objasnila i zašto je natalijina ramonda postala srpski simbol obeležavanja Dana primirja. Govorila je i o dve predstave koje je sa učenicima pripremila da bi se što bolje upoznali sa našom slavnom istorijom. Jedna predstava je bila posvećena Кolu srpskih sestara, slavnim rodoljubivim Srpkinjama koje su želele da organizovano pomažu borce i njihove porodice u Prvom svetskom ratu i posle njega, a druga predstava je bila inspirisana našim ratnicima koji su učestvovali u Solunskom frontu, a zvala se Solunci govore. 

 

Svi javni časovi snažno podstiču emocije učenika, razvijaju ljubav prema svojoj zemlji i narodu, neguju ponos i upoznaju sa ličnim sudbinama pojedinih boraca. Jedinstven naziv svih ovih manifestacija je Istorijski putokazi. Istorijske teme su, zahvaljujući profesorki Jeleni, redovno zastupljene i u našem časopisu EPA glas. Tako su se učenici bavili i najmlađim borcem u Prvom svetskom ratu Momčilom Gavrićem, te Milunkom Savić, najodlikovanijom ženom u Prvom svetskom ratu, Ligom naroda kao pretečom OUN, te ličnim istorijama predaka naših učenika... 

 

Sve ovo doprinelo je da je istorija jedan od omiljenih predmeta naših učenika i da svi oni iz naše škole izlaze sa razvijenom svešću o ulozi i žrtvovanju našeg naroda za slobodu u kojoj mi živimo. 

 

 

Svetlana Gradinac

Podeli
Pozovite nas!